Kuća u ravnoteži

Balancing Barn (doslovno Granaio u Equilibrio) je kuća za iznajmljivanje za odmor, koju karakterizira hrabra strukturna hipoteza.

Kuća u ravnoteži

Dizajn istraživanja na tema kuće živi od razdoblja planiranja i strujanja, i misli, koje suprotstavljaju konsolidirane i prepoznatljive modalitete dizajna do smjelih i formalnih eksperimenata, koji izazivaju instinktivni osjećaj tektonike struktura i izgrađenih oblika koje mi instinktivno prepoznajemo kao poznatu i povezivu s riječju kuća.

Balancing Barn: Pogled na konzolu odozdo

Dok se u našoj zemlji lako sukobljavamo sa slabom kulturom moderne arhitekture, zbog koje čudovište vapi za svaku pomalo ne-konformističku realizaciju, a lažne povjesničare, čak i loše dizajnirane i izrađene od armiranog betona, u sjevernim zemljama daje patente ljepote. Europa traži sheme, tipologije i metodološki pristupi temi življenja uvijek je predznak zanimljivih postignuća, na kojima bi se moglo razmišljati o shvaćanju pojmova, a ne ropski, formalni model.
Nedavno sagrađena na engleskom krajoliku obale naslijeđa Suffolk, nedaleko od Thoringtona, vrlo zanimljiva kuća za odmor koju je dizajnirao nizozemski studio MVRDV spaja s okolišnim kontekstom, nadahnuće za lokalne arhitektonske arhetipove i tradiciju, tehnologija i modernost u konstruktivnim rješenjima strukture i vanjske omotnice.
Govorimo o Balansiranje štale, na pismo Granaio u Equilibrio, vikendica za iznajmljivanje, realizirana u sklopu programa koji promovira neprofitna organizacija Living Architecture,

Balancing Barn: pogled na stambeni prostor

spaja se u svoj projekt formalni osjećaj tipičan za lokalne žitnice, od klasičnog dijela s nagibnim krovom, ahrabra strukturna hipoteza koji se oblikuje u a vrlo dug previs, jednaka 50% duljine kuće (jednaka 30 metara), koja se nadvija nad skokom visine umetnute u valoviti teren.
Pogled s ulaza uzvodno, kuća izgleda kao tipična zgrada, barem u obliku, umetnuta u kontekst i opremljena neizbježnim kaminom u lokalnim kućama, ali uz bliži pogled, a pogotovo sa strane nizvodno, otkriva cijeli njegova jedinstvenost i jedinstvenost s tim doseći u prazninu oko 15 metara.
Osim očiglednog strukturalnog rješenja velike hrabrosti, još jedan znak njegove apsolutne modernosti, za razliku od volumetrijskog znaka, jest premazivanje u reflektirajućim čeličnim pločamakoji odgađaju slike okolne prirode, pojačavajući osjećaj pripadnosti kontekstu i stvarajući ga mijenjanje kože kao godišnja doba i svjetlo se mijenjaju tijekom dana, pružajući nikada banalno perceptivno iskustvo.
Interno, kuća je dizajnirana za udobno smjestiti 8 osoba opremljena je kuhinjom, velikim dnevnim boravkom i četiri velike spavaće sobe, svaka s kupaonicom, raspoređenih na unutarnjoj površini od oko 210 četvornih metara. Da bi se hrabro požurilo da se vrati

Balancing Barn: pogled na planinski ulaz

i struktura Osmišljen je i implementiran vrlo kruta i uravnoteženi zahvaljujući ce coreu cementu i al veća težina materijala zaposlenika za dio pričvršćen za tlo uzvodno.
Zgrada je izgrađena energetski učinkovit, Zahvaljujući savršenoj toplinskoj izolaciji, ona se ventilira pomoću sustava za povrat topline i zagrijava toplinska crpka koja koristi geotermalni izvor energije. Spavaće sobe su uređene i namještene prema temama, oscilirajuće između elemenata namještaja engleske tradicije i onoliko modernih tema. Vrlo visoka kvaliteta projekta, pojedinosti i upotrijebljenih materijala, zaslužila je Balancing Barn the Poštovani u kategoriji Arhitektura i urbani dizajn prestižne svjetske nagrade Red Dot Design Award 2011, koji će službeno biti predan dizajnerima na službenoj ceremoniji koja će se održati 4. srpnja u kazalištu Aalto u Essenu, Njemačka.
Za više informacija:
mvrdv.nl



Video: